De Wenteltrap

Zilver

Hoe gaaf ik de filosofie ook vind en hoe zeer ik ook kan opgaan in de werelden die filosofen weten te schetsen in hun ideeën, er bleef toch ook altijd een gevoel van leegte achter. Dit gevoel van leegte leidde er in 2014 toe, dat ik geen filosofische tekst meer kon lezen. Het lukte gewoon niet. Ik heb mij toen aangemeld op de vakschool in Schoonhoven om zilversmid te worden. Mijn moeder had in mijn schoolgaande jaren eens tegen mij gezegd ‘zilversmid, dat lijkt me wel wat voor jou’. Verder heb ik ook wel wat met zilverwerk, zeker met het grotere werk.

Ik weet met het filosofische veel toe te voegen, vooral extra perspectieven en houvast bij het denken. Bij het smeden maak ik iets met mijn handen, een vlakke plaat wordt een kannetje, een zilveren staf wordt een lepel. Dit proces heeft ook iets magisch. Ik snap nu wel dat de alchimisten dachten dat je o.a. door te smeden goud kunt maken. Onder mijn handen wordt het harde materiaal vormbaar.

Het is me overigens volstrekt onduidelijk waarom ik kies voor iets dat veel tijd en geduld vraagt, het is wel duidelijk dat het om iets moois en waardevols gaat: zilver!
Stacks Image 5

Ik zou willen dat ik een website kon maken die geen cookies plaatst, maar helaas dat lukt me niet. Ik heb ze wel geanonimiseerd.